3 Ιαν 2008

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!

"Το πράσινο φως για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) θα «ανάψει» κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Όπως γράφει η εφημερίδα Το Βήμα, ο κ. Σπέχαρντ αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας την επίσπευση της αναγνώρισης των ΚΕΣ και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων αμερικανικών κολεγίων.

Το υπουργείο Παιδείας ανοίγει με αυτή τη συνάντηση την ατζέντα του για το νέο χρόνο, θέτοντας στην πρώτη γραμμή το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων, το οποίο και αναμένεται ότι θα προκαλέσει αναστάτωση και κύκλο νέων κινητοποιήσεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αν και δεν είναι υποχρεωμένη, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι θα συμπεριλάβει και τα αμερικανικά κολέγια στο νόμο που ετοιμάζει για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Η κοινοτική οδηγία, που υποχρεούται πλέον μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο, αφορά μόνο τα ελληνικά κολέγια που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έχει ήδη διαβεβαιώσει την αμερικανική πλευρά, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και στελέχη της πρεσβείας, ότι τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που συνεργάζονται με ελληνικά ΚΕΣ θα αντιμετωπιστούν ως ισότιμα με εκείνα της ΕΕ.

Οι πληροφορίες ωστόσο του Βήματος αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο να επισπεύσει την ανακοίνωση του εκτελεστικού νόμου και σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τους επόμενους μήνες, για να μελετήσει περαιτέρω το θέμα, καθώς η κυβέρνηση φοβάται την «έκρηξη» στα πανεπιστήμια που μπορεί να προκαλέσει ο νέος νόμος, αλλά και τις συντονισμένες αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων και των επιμελητηρίων της χώρας.

Ο σχετικός νόμος θα προωθηθεί, εφόσον διαμορφωθεί μια πρώτη πρόταση για το τι πρέπει να περιλαμβάνουν και να ρυθμίζουν τα άρθρα του, σύμφωνα και με το ελληνικό Σύνταγμα και με το Κοινοτικό Δίκαιο. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η άποψη και των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά καμία κίνηση δεν θα γίνει από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, προτού ανακοινωθεί επισήμως το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπολογίζεται πάντως ότι μέχρι την άνοιξη ο νέος νόμος θα είναι γνωστός."


Πηγή: in.gr


Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ιστορία με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ακούμε οτι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης αλλά πρόκειται για αναγκαίο κακό,αφού υπάρχει κοινοτική οδηγία την οποία ειμαστε υποχρεομένη να εφαρμόσουμε.Από πότε οι ΗΠΑ αποτελούν μελος της ΕΕ και σπεύδουμε να ανγνωρίσουμε ως ισότιμα με τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά κολλέγια;



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ!ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ ΝΕΑΡΕ,ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις