3 Μαρ 2009

Αίτημα για την ελεύθερη κίνηση των νέων στην Ευρώπη

Στις 14 Φεβρουαρίου 2009, όλες οι νεολαίες των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινούμε μία πανευρωπαϊκή καμπάνια προβολής του ακόλουθου αιτήματος για το δικαίωμα πρόσβασης στο «Universal Erasmus»: “Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 29 ετών να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν”.
Πριν από 25 χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε επίσημα τις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση μίας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την είχε προτείνει ο Altiero Spinelli.
Σήμερα, εμείς, οι νέοι Ευρωπαίοι που αγαπάμε την ιδέα μίας δημοκρατικής, κοινωνικής, και – πάνω απ’ όλα – ενωμένης Ευρώπης, όπως την σχεδίασαν ο Spinelli και οι ιδρυτές της, ηγούμαστε στην προσπάθεια για ένα Νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία νέα γενιά που πιστεύει ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρεί την υλοποίησή της ως το μόνο τρόπο για ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
Αν θέλουμε να πιστέψουν οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Να ζήσουν στην Ευρώπη, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να έλθουν σε επαφή με άλλους νέους Ευρωπαίους, να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική ποικιλία της Ένωσής μας. Να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ Ευρωπαϊκό Σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μία μοναδική κουλτούρα σε προγράμματα ανταλλαγών. Το πρόγραμμα “Erasmus” είναι ίσως το πιο γνωστό, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια, σε άλλους τομείς της επίσημης ή ανεπίσημης εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και του εθελοντισμού. Όλα αυτά προάγουν την κινητικότητα των νέων στην ΕΕ.

Άρα, πού είναι το πρόβλημα;

Σκεφτείτε αυτό:

Υπάρχουν 90 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι μεταξύ 16 και 29 ετών. Πόσοι, αλήθεια, από αυτούς συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής της ΕΕ;

Η απάντηση είναι: 300.000!

Αν ο στόχος μας ήταν η εγκαθίδρυση μίας Ευρώπης για τους προνομιούχους και τις ελίτ, θα μπορούσαμε σωστά να ισχυριστούμε ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε…

Η Ευρώπη έχει τα μέσα να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που της λείπει, είναι η πολιτική βούληση των κυβερνήσεών της.

Το αίτημά μας δεν είναι απλώς ένα επιπλέον αίτημα για περισσότερους οικονομικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση: αυτό που θέλουμε είναι αυτά τα χρήματα να δαπανώνται σωστά. Οι καλές προθέσεις και οι έξυπνες ιδέες δεν είναι αρκετές. Πρέπει να χρηματοδοτούνται κατάλληλα και αποτελεσματικά. Και πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Οι θεσμοί, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εμπλακούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στην διαδικασία προώθησης της κινητικότητας των Ευρωπαίων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργήσουμε μία γενιά πραγματικών Ευρωπαίων πολιτών, που έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός διεθνούς εργασιακού περιβάλλοντος που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.
Αν συμφωνείτε ότι όλοι οι νέοι Ευρωπαίοι – και όχι απλώς μερικοί – πρέπει να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία στην κινητικότητα, ενώστε τη φωνή σας μαζί μας στο Αίτημα “Universal Erasmus – Erasmus για όλους”.
Ένα πρόγραμμα που πρέπει να είναι για όλους!
Ένα πρόγραμμα που πρέπει να αφορά όλους τους τομείς εκπαίδευσης!
Ξέρουμε ότι μπορούμε. Το ερώτημα είναι, πόσο το θέλουμε!
Υπογράψτε σήμερα!
www.ecosy.org
www.universalerasmus.eu

“Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 29 ετών να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις