«Παίζουμε τις ζωές μας κορώνα - γράμματα»
«Εμείς, εκτός από την ασθένειά μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μισό κράτος να μας ακυρώνει και το άλλο μισό να μας ανέχεται», λέει η Εφη Μέρμηγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών, και χαρακτηρίζει θλιβερό το να υπάρχουν ογκολογικά τμήματα σε κρατικά νοσοκομεία δίχως ειδικούς γιατρούς.
Και στις Σέρρες, όπως και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών, αφού στη διάρκεια των χημειοθεραπειών μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα (δερματολογικά, αλλεργικά σοκ), που μόνον οι ογκολόγοι μπορούν να διαχειριστούν. «Οι 350 καρκινοπαθείς των Σερρών», επισημαίνει η κα Μέρμηγκα, «υφιστάμεθα τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας των νοσοκομείων "Θεαγένειο" και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου η υποδομή και η τεχνολογία των μηχανημάτων για τις ακτινοβολίες και τις χημειοθεραπείες είναι περασμένων δεκαετιών. Οι χημειοθεραπείες γίνονται σε αίθουσα-μπουντρούμι, χωρίς θέρμανση και στοιχειώδη καθαριότητα ή ακόμη και σε διαδρόμους, ενώ τα πανάρχαια μηχανήματα ακτινοβολίας, εκτός από εξωτερικά εγκαύματα, δεν προσφέρουν το απαραίτητο θεραπευτικό αποτέλεσμα».
«Αν αποφασίσουμε να μείνουμε στις Σέρρες», προσθέτει, «παίζουμε τις ζωές μας κορώνα-γράμματα. Οι γιατροί του τμήματος χημειοθεραπείας του ΓΝΝΣ δεν είναι παθολόγοι-ογκολόγοι με βαθμό επιμελητή Β'. Λόγω της ελλιπούς ειδίκευσής τους, αναγκάζονται να λαμβάνουν οδηγίες από τους ειδικούς παθολόγους-ογκολόγους του "Θεαγένειου" Θεσσαλονίκης. Επί τρία χρόνια, το ζήτημα παραμένει άλυτο».
«Είμαι 41 ετών και παλεύω με τον καρκίνο από 32 χρόνων. Το κράτος μού δίνει 235 ευρώ σύνταξη. Τώρα, οι επιτροπές μού την κόβουν. Αύριο, μπορεί σε άλλη επιτροπή να μου την ξαναχορηγήσουν. Γι' αυτό σας λέω ότι το μισό κράτος ακυρώνει το άλλο μισό και δεν σέβεται τους νόμους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους ασθενείς».
«Τι ζητάμε; Λίγη αξιοπρέπεια ζητάμε, για να παλέψουμε για τη ζωή μας. Μάταια; Πιστεύω πως όχι», καταλήγει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου