11 Σεπ 2007

Το κράτος υποθάλπει φαινόμενα διαφθοράς

Το κράτος υποθάλπει φαινόμενα διαφθοράς
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/9/2007
Το κράτος υποθάλπει φαινόμενα διαφθοράς

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ελλειμμα διαφάνειας σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα, με «συμμετοχή» πολλές φορές και του ίδιου του κράτους το οποίο όπως αναφέρεται υποθάλπει τη διαφθορά, διαπιστώνει ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς».

Οι παρατηρήσεις του προέδρου, Κ. Μπακούρη, αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση η οποία στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία το 2004 στα φαινόμενα διαφθοράς που διαπίστωνε ότι υπήρχαν. Ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή έκθεση της Οργάνωσης είχε τότε κατακεραυνώσει την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για διαφθορά που έχει εξαπλωθεί σε όλη την κοινωνία και για την οποία υπεύθυνη -όπως υποστήριζε- ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από τριάμισι χρόνια στην εξουσία η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι επισημάνσεις της Οργάνωσης, αποδομούν ουσιαστικά τα επιχειρήματα της Ν.Δ. αφού και σήμερα η διαφάνεια είναι το ζητούμενο και δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια από εκείνους που είχαν σηκώσει πριν το 2004 τη «σημαία της διαφθοράς».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Κ. Μπακούρης, παρουσίασε 7 προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κατέθεσε στα πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις συμβασιούχων, στις πολεοδομίες και τις νομαρχίες, στα νοσοκομεία όπου επικρατεί χάος με τους διαγωνισμούς για τις προμήθειές τους, στις διεκδικήσεις εκτάσεων από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ο κ. Μπακούρης, αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του κράτους λέγοντας «έχει πολλές φορές επισημανθεί τόσο η «συμμετοχή» του κράτους στην εικόνα της μη εφαρμογής των νόμων, όσο και στη διά εμμέσων πράξεων υπόθαλψη της διαφθοράς, όπως λόγου χάρη οι κατά καιρούς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ή οι διαγραφές των χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να νομιμοποιήσει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, αλλά πήρε πίσω τη ρύθμιση κάτω από τη γενική κατακραυγή. Οι προτάσεις που καταθέτει η Οργάνωση είναι οι εξής:

1. Κατεδάφιση αυθαιρέτων
Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με αντίστοιχα παραρτήματα σε κάθε περιφέρεια με αποκλειστικό σκοπό την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεως. Παράλληλα, να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα του Δημοσίου (για παράδειγμα εκκρεμούν εκατοντάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής).

2. Εποπτεία προμηθειών
Να δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Αρχή που θα θέσει υπό την εποπτεία της όλους του διαγωνισμούς προμηθειών, μελετών και δημόσιων έργων.

3. Διαγωνισμοί
Να δημιουργηθεί ειδική Διεύθυνση υπό την παραπάνω ανεξάρτητη αρχή η οποία θα διεξάγει διαγωνισμούς προμηθειών όλων των δημόσιων νοσοκομείων τη χώρας και άμεση εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και αναλυτικής λογιστικής σε όλα τα νοσοκομεία.

4. Συμβασιούχοι
Να δημοσιεύονται σε ειδικό ΦΕΚ (και στο διαδίκτυο) τα ονόματα όλων εκείνων που προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή/και ωρομίσθιοι ανά υπηρεσία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

5. Διαφάνεια στους ΟΤΑ
Οι δήμοι να συντάσσουν ενοποιημένο προϋπολογισμό στον οποίο θα περιλαμβάνουν και τις διαδημοτικές επιχειρήσεις. Η εκπόνηση ισολογισμού και απολογισμού, κατ αναλογία και αντιστοιχία των ανωνύμων εταιρειών, θα ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές και ανεξάρτητους φορείς. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στη διαφάνεια σ' έναν τομέα όπου κατά τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι πρωταθλητής της διαφθοράς.

6. Πολεοδομίες
Οι πολεοδομίες (βασικοί θύλακες διαφθοράς) να απομακρυνθούν από τους δήμους και να ενταχθούν στις περιφέρειες.

7. Κτηματολόγιο-δασολόγιο
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διεκδικούν δασικές εκτάσεις. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του δασολογίου είναι επιτακτική ανάγκη. Το πρόβλημα είναι πιο άμεσο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να προσδιοριστούν οι εκτάσεις που θεωρούνται είτε ως δάσος είτε αναδασωτέες. Πρέπει να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα ο δασικός ή μη χαρακτήρας των εκτάσεων που κατέχουν ή διεκδικούν οι συνεταιρισμοί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατέχουν δασικές εκτάσεις, εφόσον τις έχουν αποκτήσει νομίμως με αγορά και καλόπιστα να αποζημιώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις