19 Μαρ 2009

2004-2009: Επανίδρυση σπάταλου κράτους…. χωρίς τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ Φίλιππου Πετσάλνικου πρoς τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή





Με ερώτησή μου προς τον κ. Πρωθυπουργό στις 14.9.2006 και μετά από προσεκτική μελέτη 63 νόμων, που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2006, είχα επισημάνει τη συνεχή διόγκωση του δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπάταλου κράτους και κατ΄ επέκταση την οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη.



Διαπίστωση η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Καραμανλής στις 20-3-2004 κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπου επί λέξει ανέφερε ότι: «πρέπει να υπάρξει περιορισμός της κρατικής σπατάλης, έτσι θα βρούμε τους πόρους για την κοινωνική πολιτική».



Από την προσεκτική μελέτη των 63 πρώτων Νόμων της Κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 προέκυπτε ήδη η ίδρυση 309 νέων Δημόσιων Υπηρεσιών, η συγκρότηση 430 νέων αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας και η σύσταση 5.812 νέων θέσεων προσωπικού, με συνολική ετήσια επιβάρυνση των προϋπολογισμών κατά 123.698.791€ και εφάπαξ δαπάνη 27.562.300€ για την έναρξη λειτουργίας.



Στην ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Πρωθυπουργός δήλωνε πάλι ότι «προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης ή κατάργησης υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου», προφανώς για να περιοριστεί η κρατική σπατάλη, ενώ και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παυλόπουλος υπογράμμιζε στις 4 Οκτωβρίου 2006 στην απάντησή του προς την ερώτησή μου ότι είχαν υπάρξει αποφάσεις και πρόβλεψη συστήματος ελέγχου για την «αναδιάρθρωση ή συγχώνευση ή μετατροπή υπηρεσιών, επιτροπών και φορέων του Δημοσίου» και ότι ήταν σαφές ότι «…αυτή η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και στον τομέα του περιορισμού της κρατικής σπατάλης».



Μια προσεκτική μελέτη όμως τώρα 81 Νόμων που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2009 αποδεικνύει ότι πάλι υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στους λόγους και τα έργα της Κυβέρνησης. Με τους Νόμους των τελευταίων δυόμιση χρόνων όχι μόνο δεν υπήρξε ουσιαστική μείωση αλλά αντίθετα το δημόσιο διογκώθηκε ακόμη περισσότερο.



Συγκεκριμένα προστέθηκαν στο διάστημα αυτό 386 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστάθηκαν 5.641 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 37 νέες αμειβόμενες Επιτροπές.Από τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι οι νέες υπηρεσίες, θέσεις κλπ., που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό, προκαλούν επιπλέον ετήσιες δαπάνες σε 98.529.888€ καθώς και εφάπαξ δαπάνη 47.710.600€ για την έναρξη λειτουργίας των.



Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2009, όχι μόνο δεν υπήρξε νοικοκύρεμα, οικονομία και μείωση του σπάταλου Κράτους αλλά αντίθετα υπήρξε περαιτέρω διόγκωσή του και μεγάλη επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη .



Με 144 νομοθετήματα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες Δημόσιες Υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας. Ειδικότερα:

Ιδρύθηκαν:

5 νέα ΝΠΔΔ

13 νέα ΝΠΙΔ

5 νέες Εθνικές Αρχές

4 νέες Γενικές Γραμματείες

5 νέες Ειδικές Γραμματείες

1 νέα Γενική Επιθεώρηση

9 νέες Γενικές Δ/νσεις

102 νέες Διευθύνσεις

232 νέα Τμήματα

285 νέες Ειδικές Υπηρεσίες

30 νέα Αυτοτελή Γραφεία

4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα



Συγκροτήθηκαν:

435 νέες Επιτροπές

32 νέες Ομάδες Εργασίας



Συστήθηκαν:

172 νέες θέσεις Συμβούλων-Συνεργατών σε Υπουργεία και Διοικήσεις Οργανισμών

659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού

3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού

3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης

16 νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών Υπουργείων

52 νέες θέσεις μελών Δ.Σ. Οργανισμών και Ταμείων

4.029 θέσεις Αγροφυλάκων



Από τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι την 5ετία αυτή με την συνεχή επανίδρυση του σπάταλου κράτους, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως συνολικά με 222.228.679€ καθώς και με εφάπαξ δαπάνη 75.272.900€ για την έναρξη λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών.



Σημειωτέον ότι στην παραπάνω καταγραφή των νέων υπηρεσιών, θέσεων, επιτροπών κλπ. δεν περιλαμβάνονται θέσεις και δαπάνες που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας και Υγείας-Πρόνοιας.



Συνεπεία των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός:



· Είναι αναγκαίες και χρήσιμες για τον πολίτη όλες αυτές οι εκατοντάδες νέες υπηρεσίες στο δημόσιο, οι εκατοντάδες Επιτροπές και οι χιλιάδες θέσεις που επιβαρύνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους φορολογούμενους;



· Με βάση ποιες μελέτες κόστους-οφέλους αποφασίσθηκε η συνεχής αύξηση του υδροκεφαλισμού της δημόσιας διοίκησης;



· Πως συμβιβάζεται από την μια να μιλά η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχώς για πάταξη της σπατάλης στο Δημόσιο και από την άλλη να ψηφίζει Νομοσχέδια που αυξάνουν συνεχώς την σπατάλη με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και θέσεων;

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

akomi mia yposxesi tou "katalliloterou pou emeine anekplirwti.oxi aplws anekplirwti,alla ekane akrivws to antitheto!!
me agwnia perimenoume tin yposxesi tou oti tha eksantlisei tin tetraetia...

Δημοφιλείς αναρτήσεις