12 Απρ 2009

"ΜΕΤΡΑ" ΣΤΟ ΠΟΔΙ...

Στο παρακάτω δημοσίευμα γίνεται εμφανής για ακόμη μία φορά η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης(;). Υπό τον φόβο της Ε.Ε. προσπαθεί να αρπάξει από όπου βρει και με όποιον τρόπο σκαρφιστούν οι οικονομικοί εγκέφαλοι που συγκροτού το οικονομικό της επιτελείο,αδιαφορώντας για την νομιμότητα-συνταγματικότητα των μέτρων αυτών.
Ακολουθεί το δημοσίευμα,τα συμπεράσματα δικά σας:

Νέος «πονοκέφαλος»
Ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι και νομικοί -οι οποίοι μιλούν στο Βήμα της Κυριακής- σχετικά με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ που αποκτήθηκαν το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο από την έκτακτη φορολογία ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομίας ανησυχεί για την τροπή που θα λάβει το ζήτημα, δεδομένου ότι η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων έχουν ήδη αμφισβητηθεί από την Κομισιόν.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί και συνταγματολόγοι στην επιβολή οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

«Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε» αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι πρόκειται για έκτακτη εισφορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια είναι αυτά που καλούνται να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη του μέτρου.

Πηγή in.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αιντε ρε σαψάλη που μας κάνεις και οικονομική πολιτική...

kleftimatia είπε...

Έλα φίλε ανώνυμε καλό είναι να λές την άποψή σου και να μην χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς του αέρα . Πολύ θα ήθελα να ακούσω αν είσαι ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατή στη χώρα .Και ιδιαίτερα με την οικονομική πολιτική της ΝΔ .

Δημοφιλείς αναρτήσεις