5 Ιουν 2009

Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη...


Η Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαθήτρια του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, πανεπιστημιακή βοηθός του μέχρι το 1983 και στενός συνεργάτης του στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας από το 1975, μετείχε στην αρχαιολογική έρευνα της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της και σήμερα είναι διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο.
Έχει συγγράψει μονογραφίες και αρχαιολογικούς οδηγούς για την αρχαία Μακεδονία και τη Βεργίνα.
Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
Έχει συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Τμήμα Αρχαιομετρίας) και τον Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ.
Έχει μετάσχει σε ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά και αρχαιομετρικά συνέδρια.
Μετέχει σε ομάδες διεπιστημονικής έρευνας ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και έχει την ευθύνη για τη δημοσίευση επιστημονικών καταλόγων τους.
Διδάσκει από το 1984 αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική και επιγραφική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Επόπτευσε και εποπτεύει διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσειολογίας του Α.Π.Θ.
Έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Bochum, της Νυρεμβέργης, του Μονάχου, της Γενεύης, του Salerno, του Τορόντο, και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη.
Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές αποστολές στην Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια άλλων ειδικοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει υποστηρίξει προγράμματα επιμόρφωσης λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έχει οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την Αρχαιολογία στην Εκπαίδευση
Δημοσιεύματά της για το ευρύ κοινό έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο.
Σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα την αρχαία Μακεδονία και τον Αλέξανδρο έχουν γίνει με την επιστημονική εποπτεία της.
Διετέλεσε Σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Είναι μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), μέλος της επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις