21 Μαΐ 2009

Μαρία Καλτσά...


H αρχιτέκτων Μαρία Καλτσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Παρέμεινε σπουδάζοντας στις ΗΠΑ για 9 έτη (1975-1984). Είναι απόφοιτος του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών του YALE και η πρώτη Ελληνίδα απόφοιτος της πειραματικής σχολής υποτρόφων αρχιτεκτόνων COOPER UNION της Νέας Υόρκης.
Με την στήριξη της Μελίνας Μερκούρη, εισηγήθηκε και συνδιοργάνωσε το 1983 στην Εθνική Πινακοθήκη την πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αργότερα επιμελήθηκε την παρουσίαση της έκθεσης του ΥΠΠΟ στον ΟΛΠ «Αττικό Τοπίο και Περιβάλλον».
Με έντονη πάντα επαγγελματική δραστηριότητα, το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών KPPS με το οποίο πραγματοποίησε τις μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Συμμετείχε στην σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997 και το βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 2005, για το σχεδιασμό του μεγάλου πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου. Στα έργα της περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, μελέτες αναπλάσεων και δεκάδες έργα κατοικιών.
Οι ειδικές της γνώσεις και ενδιαφέροντα καλύπτουν ζητήματα προσδιορισμού, στήριξης και προώθησης του σύγχρονου Ελληνικού προϊόντος μέσα από τους τομείς του πολιτισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας, του περιβάλλοντος και της δόμησης, της ανάπτυξης και του τουρισμού. Είναι ενήμερη για τους διεθνείς κανόνες και τις πρακτικές άσκησης networking και lobbying και γνώστης της δυναμικής της αλληλεπίδρασης δημόσιου/ιδιωτικού τομέα.
Οι κοινωνικές της ευαισθησίες εστιάζονται σε θέματα μειονεκτικών, ευαίσθητων και αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων.
Είναι παντρεμένη με τον Γερμανό επιχειρηματία Frank Schmiedt και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο αμερικανόθρεφτο "φυντάνι" παντρεμμένο με γερμανό που συνεργάστηκε με τη Μελίνα Χαμούρη (scrive: "Putana") στην Πινακοαποθήκη που αποτελεί οικτρό χωνευτήρι Τέχνης στη καρδιά της Αθήνας!
Ρε Ζημητράκη, από ποιά λαϊκή ψωνίζεις ...σέσκουλα, παλληκάρι'μ...;
Ποιά βάσκανος μοίρα σου κλείνει τα μάτια όταν αναρτάς ...υποψωλίους (και -λίες) στο blogάκι σου...;

Unknown είπε...

Εδώ δεν χρείζεται να απαντήσω εγώ. Και μόνο που αποκαλείς μ' αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη ελλήνίδα που γεννήθηκε ποτέ και μια από τις σημάντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως,ακυρώνεις μόνος σου τον εαυτό σου...

Ανώνυμος είπε...

"τη μεγαλύτερη ελλήνίδα που γεννήθηκε ποτέ"
Zημητράκη σύνελθε!
Είπαμε να παραμιλάς ελαφρώς αλλά να παραληρείς θορυβωδέστερα και από Ρουβά επί σκηνής προκαλείς τους κυρίους με τις λευκές ρόμπες και τον μανδύα με τα σταυρωτά χέρια!
Άσε που εγώ σε φαντάζομαι με κάτι πιό ...ελκυστικό...ας πούμε με ένα Calvin Klein!

Unknown είπε...

Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για τη ΜΕΛΙΝΑ! Μιλάει η ιστορία,οι αγώνες και η παγκόσμια αναγνώρισή της.Έχουν μιλήσει πολλοί πολύ μεγαλύτεροι από μένα!
Όσο για το Calvin Klein,είχα γενέθλια την προηγούμενη βδομάδα και δεν μου πήρες ένα δώρο...

Ανώνυμος είπε...

"...είχα γενέθλια την προηγούμενη βδομάδα και δεν μου πήρες ένα δώρο..."
Τύπτομαι και θα επανορθώσω!
Αρκεί, βρε παιδί'μ, να ...πώς να το πω... να αλλάξεις την φωτό που δημοσιεύεις με μιά άλλη, να..., λίγο πιό αποκαλυπτική... για να δω και τι νούμερο να σου πάρω! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις