20 Μαΐ 2009

Blagorodna Filevska-Φίλεβσκα Πανάγου Μπλαγκορόντνα (Ρόνυ)


Η Blagorodna Filevska γεννήθηκε το 1967 στη πόλη Petrich της Βουλγαρίας κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Από το 1997 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένη με το σκηνοθέτη Άγγελο Πανάγου.
Είναι δημοσιογράφος.
Το 1991 ολοκλήρωσε της σπουδές της στην Ιστορία - με ειδίκευση στην Εθνολογία - στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Σβετί Κλίμεντ Όχριντσκι» ("St. Kliment Ohridski").
Απ' το 1994 ως 1996 παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ελεύθερο τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου.
Το 2000 απέκτησε το τίτλο Ph.D. από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Σβετί Κλίμεντ Όχριντσκι» ("St. Kliment Ohridski") (Τμήμα Ιστορίας, έδρα Εθνολογίας). Για την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής με θέμα: «Η παραδοσιακή αλιεία στα παράλια της σημερινής βουλγαρικής Νότιας Μαύρης Θάλασσας στο τέλος 19ου - πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ιστορικές και εθνογραφικές πτυχές» (με αναφορά στην Ελληνική διασπορά στην περιοχή), εκπόνησε συγκριτική ερεύνα (συλλογή και μελέτη ερευνητικού υλικού) στην Ελλάδα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (I.Κ.Υ.).
Το 1989 - 2000 έχει εργαστεί σαν ερευνήτρια σε διάφορες εθνολογικές έρευνες στην Ελλάδα και Βουλγαρία (με επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Βουλγαρία).
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη δημοσιογραφία για την απόκτηση του τίτλου Master στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου της Σόφιας «Σβετί Κλίμεντ Όχριντσκι» ("St. Kliment Ohridski").
Από το 2000 μέχρι και σήμερα ασχολείται έντονα με διάφορα ζητήματα της κοινότητας των Βούλγαρων μεταναστών στην Ελλάδα και εκπονεί επιτόπια εθνολογική ερεύνα πάνω στο θέμα αυτό (ήδη έχει κάνει επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Βουλγαρία).
Την περίοδο 2000-2007 έχει ασχοληθεί με το Βουλγαρόφωνο τύπο, που απευθύνεται στους Βούλγαρους μετανάστες στην Ελλάδα. Με δική της πρόταση και προσχέδιο το 2000 ιδρύεται και εκδίδεται στην Ελλάδα από την εταιρία «Διεθνές Δίκτυο Μέσων» Ε.Π.Ε. η βουλγαρόφωνη εφημερίδα «Atinski Vesti», όπου τον πρώτο χρόνο η ίδια είναι και αρχισυντάκτρια. Έχει υπάρξει αρχισυντάκτρια των εφημερίδων «Bulgaria dnes» («Βουλγαρία σήμερα») και «Kontakti» («Επαφές»), οι οποίες εκδίδονται στην Αθήνα, και βασική συνεργάτρια της βουλγάρικης εφημερίδας «Bulgarski novini» («Bulgarian News»), η οποία εκδίδεται στην Βουλγαρία για τους Βούλγαρους μετανάστες στην Ελλάδα. Το 2002 ιδρύει και είναι ιδιοκτήτρια και εκδότρια της βουλγαρόφωνης δεκαπενθήμερης εφημερίδας «Balkanski REPORTER» («ΡΕΠΟΡΤΕΡ των Βαλκανίων»), της οποίας η έντυπη έκδοση δεν κυκλοφορεί από το καλοκαίρι το 2003, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική της έκδοση.
Το 2006-2007 παρακολούθησε το πρόγραμμα «Κατάρτιση διαπολιτισμικών μεσολαβητών οι οποίοι προέρχονται από την ομάδα στόχο» με κωδ. 13 που υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» (Αθήνα) στο πλαίσιο του έργου «Οι διαστάσεις της ξενοφοβίας και η προώθηση πολύ-πολιτισμικών προτύπων» από την Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL.
Από το 2006 συνεργάζεται ως διαπιστευμένη ανταποκρίτρια (συνεργάτρια) στην Ελλάδα της Βουλγάρικης Εθνικής Τηλεόρασης και από το 2008 και του Βουλγάρικου Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ από το 2005 συνεργάζεται και με το Βουλγάρικο Εθνικό Ραδιόφωνο. Από το 2004 ως το 2006 έχει υπάρξει διαπιστευμένη ανταποκρίτρια στην Ελλάδα και των βουλγάρικων εφημερίδων «PARI» και «DNEVNIK».
Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον σύζυγό της ασχολείται επίσης με την παραγωγή ντοκιμαντέρ ως παραγωγός και σεναριογράφος. (Μερικές παραγωγές: «Το βλέμμα του ζώου», ντοκιμαντέρ, 2008, σκηνοθεσία: Άγγελος Πανάγου - συμμετοχή στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη το 2009, «Η τέχνη του Γιάννη Παππά», ντοκιμαντέρ, 2006, σκηνοθεσία: Άγγελος Πανάγου - συμμετοχή στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη το 2007, προβολή: Κανάλι της Βουλής, «Λήμνος: Ώχρα και Πέτρα», ντοκιμαντέρ, 2005, σκηνοθεσία: Άγγελος Πανάγου, προβολή: ΕΤ3.)
Στην Ελλάδα έχει εργαστεί επίσης ως μεταφράστρια και διερμηνέας. Μιλάει πολύ καλά Ελληνικά, Ρωσικά και Αγγλικά.
Στους φίλους της και στους περισσότερους γνωστούς της στην πατρίδα της και στην Ελλάδα είναι γνωστή και με το όνομα RONY FILEVSKA.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαθέτει όλα τα ουσιαστικά προσόντα του πράχτορα!
Άψογη επιλογή για να αποκτήσει λόγο ύπαρξης η Ε.Υ.Π., όχι για να καταστείλει τη δράση της αλλά για να την ...μιμηθεί!
Άει στο διάολο, μια ζωή οπισθοδρομική η Ε.Υ.Π.! Καιρός να αξιοποιήσει την εμπειρία εισαγόμενων χαφιέδων!

Unknown είπε...

Η φαντασία σου οργιάζει! Όταν ξεμαστουρώσειςς ξανααδιάβασε το βιογραφικό!

Δημοφιλείς αναρτήσεις