15 Μαΐ 2009

Κι όμως αυτή η ψήφος είναι σημαντική...

Στις 7 Ιουνίου καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Δυστυχώς οι περισσότεροι θεωρούμε την διαδικασία αυτή μικρής σημασίας και είτε αδιαφορούμε εντελώς,είτε τις χρησιμοποιούμε για να περάσουμε κάποιο μήνυμα σταα πολιτικά κόμματα.Άλλοι θεωρούν τισ ευρωεκλογές μια μεγάλη δημοσκόπηση.Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά και ίσως εξίσου με το εθνικό κοινοβούλιο, την καθημερινότητα μας!

Οι κύριες αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου είναι τρεις:

  1. Θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων, από κοινού με το Συμβούλιο σε πολλούς τομείς πολιτικής. Το γεγονός ότι το ΕΚ εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες αποτελεί ένα από τα στοιχεία που εγγυώνται τη δημοκρατική νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  2. Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο επί όλων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, και ιδίως επί της Επιτροπής. Έχει την εξουσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει το διορισμό των Επιτρόπων, καθώς και να κάνει δεκτή πρόταση μομφής κατά της Επιτροπής συλλογικά.
  3. Η δύναμη του χρήματος. Το Κοινοβούλιο μοιράζεται με το Συμβούλιο την εξουσία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης και συνεπώς μπορεί να επηρεάζει τις δαπάνες της. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εγκρίνει ή απορρίπτει τον προϋπολογισμό στο σύνολό του

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάντε κλικ εδώ
Τις επόμενες μέρεσ θα επανέλθω με περισσότερες αναρτήσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών!

ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις