22 Μαΐ 2009

Χρυσή Βιτσιλάκη...



Η Χρυσή Βιτσιλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα από Κρήτες γονείς. Είναι Καθηγήτρια και Αντιπρύτανις Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ιδίου Πανεπιστημίου.
Την περίοδο της χούντας μετανάστευσε με την μητέρα και την αδελφή της στις ΗΠΑ, όπου και ολοκλήρωσε το λύκειο, το πανεπιστήμιο, και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Το 1981 επέστρεψε με την Αλλαγή στην Ελλάδα, όπου συγκρότησε την πρώτη ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών για την μελέτη των τάξεων, και εργάστηκε με την ΟΒΕΣ και τη ΓΣΕΕ σε επιμορφωτικά προγράμματα για την εργατική τάξη. Το 1987 παντρεύτηκε τον Λοίζο Σορωνιάτη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Εύα. Η οικογένεια ζει μόνιμα στη Ρόδο από το 1989.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Ρόδο. Τα γνωστικά της αντικείμενα είναι Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, νέες μορφές εκπαίδευσης και Σπουδές Φύλου. Έχει διοργανώσει και υλοποιεί πρωτοποριακά προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Διοργάνωσε και διευθύνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις σπουδές φύλου και νέων μορφών εκπαίδευσης, απασχόλησης και νέων τεχνολογιών.
Έχει έντονη και διαχρονική ερευνητική δραστηριότητα από το 1982 και ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί 10 βιβλία και πάνω από 50 δημοσιευμένα άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα εκπαίδευσης, εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, φύλου και νέων τεχνολογιών. Συμμετέχει ανελλιπώς σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλαπλών επιστημονικών οργανώσεων και δικτύων.
Διαχρονικά επιδιώκει τη σύνδεση της επιστημονικής της γνώσης με την διαμόρφωση πολιτικών, ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας. Διοργάνωσε το πρόγραμμα των πρώτων ολοήμερων σχολείων από το 1994 και διετέλεσε μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών για τη θέσπιση του ολοήμερου σχολείου στην Ελλάδα. Σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνώμων για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Ακόμα, διαχρονικά συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή, και ως υποψήφια σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

A! Eδώ είναι τα "καλά"!
Έφυγε όταν ξέσπασε η Χούντα για την ...Αμερική! Φαίνεται ότι εκεί έκανε την μετεκπαίδευσή της στην Ανωτάτη Δημοκρατική που διατηρεί από το 1945 η CIA στο Λάγκλεϋ! Μιλάμε για μεγάλη ακαδημία...!
Ναι Ζημητράκη, όλα τα φυντάνια στο blog σου!
Θα τα ψηφίσουμε "δαγκωτό" πριν μας δαγκώσουν! :)

Unknown είπε...

Η Χρυσή Βιτσιλάκη όταν ξέσπασε η χούντα πήγαινε στο λύκειο και μετακόμισε στην Αμερική μαζί με την οικογένεια της και εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές τις.Όχι σαν κάτι άλλους που πήγαν "ααυτοεξόριστοι" στο Παρίσι και τους γυρισε πίσω η χούντα για να αναλάβουν τη χώρα με τον όρο να τους ρίξει στα μαλακά και ο νοών νοείτο...!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον/την προλαλήσαντα-σασα!
Αλλά πώς να το κάνουμε που η Χούντα ήταν τόσο φασιστική ώστε να στέλνει την σύνταξη στον εν Παρισίοις Καραμανλή προκειμένου να την ...ρίξει!;

Unknown είπε...

δεν καταλαβαίνω το "τον/την" και το "προλαλήσαντα-σασα".
υπάρχει κάποια σύγχηση σχετικά με το φίλο μου?

Ανώνυμος είπε...

Όχι, βρε παλικάρι'μ αλλά απ' ό,τι βλέπω στη φωτό σου μια χαρά παιδί φαίνεσαι, όμως, τα γραφτά δείχνουν ..."κατάσταση" 8ο άνω και δεν πιστεύω ότι το παλικάρι'μ γράφει για την κυρία (π.χ.) Σκορδοπούτσογλου ότι είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα πασών των ...Ρωσιών etc!
Καταλαβαίνεις παιδαρά'μ!...

Ανώνυμος είπε...

"...Το 1981 επέστρεψε με την Αλλαγή στην Ελλάδα..."

Τρομερή ατάκα!!!
Πράγματι "αλλαγή" γιατί ήταν τότε που διώξαμε το ΝΑΤΟ!

Α!ρε γλέντια μακαρίτη Σπαθάρη!!

Ανώνυμος είπε...

"...υπάρχει κάποια σύγχηση σχετικά με το φίλο μου?"

Τον φίλο σου να τον χαίρεσαι Ζημητράκη! Εγώ δεν μπαίνω ανάμεσα σε δύο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις