16 Σεπ 2010

Τα δρομολόγια καίνε τον Ψωμιάδη

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ * ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ» ΜΙΛΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Στον Γ' ειδικό ανακριτή Κ. Αλεξίου, ο οποίος εγκαθίσταται από αύριο, ανατέθηκε η υπόθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που διώκεται για απιστία σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Το έγγραφο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Αφορά απευθείας αναθέσεις σε ταξιδιωτικούς οργανισμούς της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες επιβάρυναν υπέρμετρα το Δημόσιο. Η εντολή είναι για γρήγορους ρυθμούς, με δεδομένο ότι παρήλθαν 4 χρόνια από τότε που υποβλήθηκε η μήνυση.
Δίωξη, εκτός αυτής του νομάρχη Θεσσαλονίκης, έχει ασκηθεί κατά του Γ. Τσαμασλή για συνέργεια σε απιστία και κατά τριών ιδιωτών, εκπροσώπου μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού και δύο μελών του ΚΤΕΛ για ηθική αυτουργία στην απιστία. Οι κατηγορίες κατά Ψωμιάδη αφορούν απευθείας αναθέσεις σε ταξιδιωτικούς οργανισμούς για τη μεταφορά μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης κι έχουν να κάνουν με τρία σκέλη:
1 Προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις μετά από άγονο διαγωνισμό, αλλά με τίμημα κατά μέσο όρο έως και 300% πάνω απ' αυτά που όριζε ο μαθηματικός τύπος, οι δε αναθέσεις αφορούσαν συγκεκριμένους οργανισμούς.
2 Βρέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης δίχως να έχει προκύψει διαγωνισμός, και
3 Εντοπίστηκαν από το Σώμα των Επιθεωρητών περιπτώσεις που αναφερόμενα δρομολόγια δεν πραγματοποιούνταν και μάλιστα σε περιοχές που καλύπτονται από το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, όπως π.χ. το Πανόραμα.
Το ύψος της ζημιάς του Δημοσίου θα προκύψει από την ανάκριση. Ενδεικτικά αναφέρονται 50 δρομολόγια που ιδιωτικός ταξιδιωτικός οργανισμός φέρεται να πραγματοποίησε την περίοδο 2006-2007, κόστους 1.447.580 ευρώ . Με τον μαθηματικό τύπο το ποσό αυτό θα ήταν στο μισό.
Ζητούμενα της υπόθεσης είναι ακόμη:
* Οι αργές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καθώς η μήνυση του Δημήτρη Τσιπίδη κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2006 και η πρόταση του αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νίκου Κωνσταντίνου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έγινε τον Απρίλιο της χρονιάς που διανύουμε.
* Η πρόταση του αντεισαγγελέα Νίκου Κωνσταντίνου να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά του νομάρχη και των εμπλεκόμενων προσώπων διότι δεν προέκυψαν στοιχεία. Το συμβούλιο όμως επανέφερε την υπόθεση και ζήτησε τη διερεύνηση της περίπτωσης άσκησης ποινικής δίωξης, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία. Η διερεύνηση οδήγησε, τελικά, τον ίδιο αντεισαγγελέα στην κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη.
* Η δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και συναφή αδικήματα, που ασκήθηκε εναντίον του μηνυτή, αφού κατέθεσε μήνυση εναντίον του ένας από τους διωκόμενους.
Από την πλευρά του, ο Π. Ψωμιάδης, κατά πάγια τακτική του, μιλάει για «πολιτική δίωξη», αντιπαρέρχεται πλήρως το πόρισμα-καταπέλτη των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης κι επιχειρεί να μεταφέρει το έλλειμμα της διοίκησής του στο σκέλος της μεταφοράς των μαθητών στους «πολιτικούς του διώκτες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις